Musikens roll i människolivet

Musik är en av de största skapelserna av mänskligt slag under historiens gång. Det är kreativitet i en ren och outspädd form och format. Musik spelar en viktig roll i vårt dagliga liv. Det är ett sätt att uttrycka våra känslor och känslor. Musik är ett sätt att fly från livet, vilket ger oss smärtlindring och hjälper oss att minska stressen i den dagliga rutinen. Det hjälper oss att lugna ner, och till och med exciterar oss i glädjens ögonblick. Dessutom berikar det sinnet och ger oss självförtroende.

Musikens positiva biverkningar

Musik omger våra liv vid olika stunder i livet, oavsett om vi hör det på radion, på tv, från vår bil och hemmastereos. Olika typer av musik passar för olika tillfällen. Vi stöter på den i melodierna av en klassisk konsert eller i hängiven stammar från en bhajan, bröllopsbandet eller skördaren på fälten som bryter in i sång för att uttrycka livets glädjeämnen. Även tjafs i badrummet ger oss en glad start på dagen. Musik har en mycket kraftfull terapeutisk effekt på det mänskliga psyket. Det har alltid varit en del av vår förening med specifika känslor, och dessa känslor själva har gett upphov till bra musik.

Ursprunget till indisk musik kan spåras tillbaka till Sama Vedas sång för nästan 4000 år sedan. Röstens företräde och sambandet mellan musikaliskt ljud och bön fastställdes således tidigt i indisk musikhistoria. Idag finns musik tillgänglig för oss i olika former och valet för musik varierar från person till person precis som läsningsvalen varierar från varandra. Det finns folkmusik, klassisk musik, andaktmusik, instrumental, jazz, rockmusik, popmusik, hindi filmlåtar och många fler.

I den moderna världen har musik fått en hedervärd beteckning för ‘HEALING WITHOUT MEDICINE’. Läkare anser att musikterapi har hjälpt dem att behandla många människor med problem som demens, dyslexi depression och trauma. “Många barn med inlärningssvårigheter och dålig koordinering har kunnat lära sig och svara på uppsatta musikstycken. Många människor med genetisk funktionsnedsättning har hittat ett nytt ljus i form av musik.

Danskritikern Ashish Khokar citerar ett experiment som bevis: “Musik produceras av ljud, och ljud påverkar vår sinnesuppfattning på många sätt. Även fisk i ett akvarium gjordes en gång för att lyssna på olika sorters musik och det visade sig att deras rörelser motsvarade med musiken. Tänk, fiskar hör inte, de kände bara ljudets vibrationer genom vatten. Så du kan föreställa dig vilken djupgående effekt ljud och musik kan ha på det mänskliga sinnet. ”

Musikens betydelse för människan utforskas i ny bok

Anand Avinash, grundare av Neuro Linguistic Consciousness -workshopen som har forskat i musikterapi säger, “mystikerna och helgonen från antik till modern tid har visat hur musik kan tända de högre centra i sinnet och förbättra livskvaliteten.” Mantran, eller sånger som används i väst, upprepas monotont, hjälper sinnet att uppnå en känsla av balans. En kombination av ljuden i sanskritmantran ger vissa positiva vibrationer och lyfter sinnet till en högre medvetenhetsspak.

Vi vet alla att meditation renar systemet från dess negativa energier och vibrationer. Och musik är ett kraftfullt hjälpmedel för meditation. I många meditationsverkstäder används musik för att göra människor mer medvetna om deras humör och känslor. Människor tvingas lägga sig ner och tömma sinnet och sedan lyssna på musiken som systematiskt förändras så att de kan passa igenom olika känslor och medvetandestillstånd.

Många tror också att all musik du reagerar positivt på kommer att fungera för dig, oavsett innehåll. Således kan även popmusik göra underverk för dig.

Musik påverkar oss alla på ett eller annat sätt. Det är också det vanligaste intresset för många människor. Människor som älskar musik, lyssnar på den medan de reser, läser, mediterar, promenerar, vissa har till och med mjuk musik medan de arbetar i sin hektiska rutin. Det hjälper dem att slappna av och fly från stressen i vårt dagliga liv. Det kan transportera oss till en annan tid eller plats och det är en fantastisk känsla av att se eller göra eller uppleva något annorlunda. Människor har en speciell musikhörna för sig själva och vissa människor lägger vikt vid att lyssna i tystnad och vissa älskar att läsa med lätt musik och till och med vissa älskar att lyssna på musik innan de sover. Många människor älskar att lyssna på musik i badrummet eftersom de känner att det är ett av få rum i hemmet där integriteten regelbundet respekteras. Vissa människor älskar också att sjunga i badrummet och kallas “badrumssångare”. Musik har nu blivit en del av vårt liv eftersom det tjänar olika syften för var och en av oss.

 

  • Det fungerar som ett underhållningsverktyg. Till exempel, vid ett tillfälle eller en händelse spelar musik en viktig roll som gör att evenemanget blir livligt för folket. På samma sätt skapar det ett hjärtligt förhållande mellan folket.
  • Dessutom fungerar det som ett verktyg för korrigerande åtgärder. Musik berättar för människor om vanan som är odlad så att sådant beteende kan bli bättre. Dessutom är det en agent som används för att utbilda människor. Musik kan enkelt förmedla budskap till vänner och fiender.
  • Det fungerar som verktyg för att lösa tvist mellan två eller flera personer. Det hjälper ofta att sätta stopp för meningsskiljaktigheter efter att ha lyssnat på relaterade meningsfulla låtar. Musik spelas för att gruppen ska visa harmoni bland dem.
  • Musik fungerar också som en inkomstkälla för människors liv. Det är ett yrke av särskilda klasser av människor som textförfattare, uppspelningssångare, musikregissörer, musiker, musikinstrumentspelare, djs etc.
  • Slutligen fungerar musik som ett meddelande eller en symbol som indikerar händelsen som pågår på en viss plats eller händelse. Till exempel, om en dålig händelse inträffar på ett visst ställe, visar den typ av musik som spelaren publiken eller lyssnar vad som hände i händelsen. Den typ av musik som spelas kommer att motivera för lyssnarna vad som faktiskt händer där.

Läs också Den moderna musikens tillstånd