Starta en podcast – 6 steg för att komma igång!

Podcast, podcast, poddradio – ett kärt barn har många namn. Det krävs inte mycket för att starta en podcast. Du hittar steg-för-steg-instruktioner om hur du går från en idé till en publicerad podcast. Men du hittar också inspiration, produkttips och bra råd för dem som redan poddar.

Hur startar man en podcast? Detta är allt du behöver!

Hur börjar man podda? Vilken utrustning behöver du? Från idéer till en podcast som alla kan lyssna på, vi stödjer dig varje steg på vägen. Ta en titt på vår 6 poänglista för att komma igång.

1. Vad ska podden fokusera på?

Vad är ämnet för din podcast? Det skulle hjälpa om du bestämde dig för ämnet och fokus för din podcast. Planera också om du ska prata ensam, med en vän eller bjuda in olika gäster till varje avsnitt. För att säkerställa att attacken fortsätter efter den första inspelningen, ha en lista över huvudämnen i förväg. Fundera på vem som är i din målgrupp och hur du kan kommunicera bra med dem.

Namnge podden. Det ska återspegla ditt innehåll och vara lätt att hitta för personer som söker efter det.

Ge en uppskattning av avsnittets längd. Varje avsnitt bör vara ungefär en kvarts timme eller 1,5 timme. Varje sektion ska vara lika lång.

2. Vilken utrustning krävs för att vara värd för en podcast?

En bra mikrofon är avgörande för att spela in poddsändningar. Det finns många alternativ för mikrofoner, inklusive USB-mikrofoner som kan kopplas direkt till din dator och XLR-kontakter som kräver ett ljudkort eller en mixer, samt en viss strömförsörjning.

En bra mikrofon kan göra stor skillnad och räcka för att komma igång. Vissa tillbehör kan göra inspelning mer tillgänglig och njutbar.

Ett mikrofonstativ gör den till exempel mer tillgänglig. Du kan hålla mikrofonen i ena handen. Du kan göra ljud från att hantera mikrofonen. Vissa mikrofoner följer med, men du kan även köpa stativ och armar separat. Du kan höra inspelningsljudet genom hörlurar. De finns i många stilar och priser.

Miljön du spelar in i avgör vilken typ av mikrofon och utrustning du behöver.

Bra utrustning kan vara billig. Vi kan hjälpa dig att hitta mikrofoner, mixers och andra prylar. Det finns prylar för nybörjare och de som gillar att förbättra sin utrustning.

3. Välj den miljö du vill spela in

En podcast kräver ingen ljudstudio, men det är viktigt att komma ihåg att miljön kan påverka ljudkvaliteten. Ljudet studsar från hårda ytor och kan orsaka ekon i din inspelning. Det är bäst att undvika badrummet. Håll ut bullerproducerande prylar som fläktar och ventilation från ditt inspelningsutrymme. Låga brum kan dock ofta filtreras bort med lågpassfilter.

Bär inte smycken som skramlar eller prasslar.

Du kan starta din podcast hemifrån. Vi visar dig hur.
Det är lättare att styra rummet i mindre utrymmen och att avgöra om ljuddämpning är nödvändig. Mattor, kuddar och gardiner kan vara ett bra alternativ till ljudisolering om du behöver mer pengar.

4. Spela in din podcast

Det är dags att sätta igång med podden! Du kan testa din inspelningsutrustning för att avgöra vilka inställningar som fungerar bäst. Lyssna på några inspelningar innan du börjar. Det är inte roligt att spela in ett avsnitt och få reda på att något gick fel.

En vanlig praxis är att börja en podcast med en teaser om vad som komma skall, följt av en jingle. Ditt namn och erfarenhet av ämnet du kommer att diskutera är välkomna.

Du kan ha varje avsnitt skrivet på olika ställen framför dina ögon. Det är upp till dig att fixa det som fungerar för dig. Det är dock bäst att inte ha ett komplett manus. Detta gör det lättare att förstå att du läser texten inifrån. Du kan prata mer naturligt och fritt om du bara har några få poäng.

5. Redigera din podcast efter inspelning

Efter att ditt podcastavsnitt har spelats in måste du redigera och klippa det. Du kan lägga till en jingel eller klippa ut vissa delar. Du kan ladda ner många ljudredigeringsprogram från internet. Vi rekommenderar dessa gratis ljudredigeringsprogram för att redigera poddsändningar.

Djärvhet

Ett populärt gratisprogram som låter dig spela in, redigera, lägga till effekter och importera eller exportera till många filformat.

Garage Band

Programvara för Apple-enheter är gratis. Denna programvara är designad för att skapa musik men kan också användas för att redigera ljud.

FL Studio

Både en begränsad gratisversion och en premiumversion finns tillgängliga.

Inspelare gratis

Både Windows- och Mac-användare är berättigade gratis.

Du kan också köpa betalverktyg som Acustica Mixcraft och Hindenburg. Båda har en gratis provperiod, men det kostar dig att använda verktyget.

Emellertid kommer programvara ibland med andra produkter som du fortfarande kan behöva köpa till din podstudio.

6. Publicera din podcast

Du är klar med att spela in och redigera – du kan börja göra poddavsnitt! Nu då? Du behöver “podcasthosting” för att lagra dina ljudfiler och ett webbhotell för en webbplats. WordPress PodBean, PodCloud, Soundcloud och Libsyn är några verktyg du kan använda för att göra detta.

Du kan ladda upp din ljudfil och få en RSS-fil. Den här filen används för att distribuera podcasten till lyssnare. Spotify, Acast och iTunes/Apple podcaster är de mest populära plattformarna för att publicera en podcast.

Du kan sedan sprida budskapet om din podcast och hoppas att den blir väl mottagen. Lycka till!