Musikstudior i Sverige

Precis som på andra sidor är det nästan tufft att sammanställa en lista med länkar till svenska musikstudior. Här är en lista på några av Sveriges många studior.
Vänligen kommentera nedan om en studio ska finnas med på den här listan. Inkludera en länk till studion och en kort beskrivning.

Atlantis

En av Stockholms mest kända och äldsta ateljéer. Den byggdes på den gamla kvartersbiografen Kadetten 1959. Han har spelat in med bland annat: ABBA och Leny Kravitz, Kent och Melissa Horn, och The Hives. Det är en av få studior som fortfarande har en ekokammare. Nya ägare äger nu studion sedan maj 2020.

Bagpipe Studios

Denna studio är också känd som den “gamla EMI Studion” i vardagen. Den ligger i Stockholms Skarmarbrink. Här kan du hitta mycket internationell och svensk popmusik (t.ex. Det finns många namn att nämna, inklusive Celine Dion och Alice Cooper, Cardi B, Einar och Einar. Den är också välkänd för sin rymliga och rika inspelat inspelningsrum som rymmer en liten orkester.

Skärrum

Den mest använda masteringstudion i Sverige, Cutting Room, har behärskat över hälften av all svensk popmusik som produceras för internationella och svenska marknader. Peter Strindberg grundade Cutting Room 1970. Sedan dess har Björn Engelmann ägt och drivit studion i många år. Det är hem för fyra masteringtekniker och deras kontrollrum.

Decibel Studios

Den välkända studion på Slussen på Södermalm, Stockholm, har funnits på den svenska studioscenen sedan 1970. Många utländska och svenska toppartister har spelat in här, inklusive Celine Dion och Lykke Li, Niki and the Dove och Backstreet Boys, och Cornelis Wereeswijk .

Allätare

Omnivox ligger utanför Borlänge i ett gammalt missionshus. Den har ett 5 meter högt inspelningsrum. Du kan också bo nära studion för längre projekt. Det finns många instrument tillgängliga på plats. De senaste inspelningarna inkluderar Mando Diao och Siena Root.

Polar Studios

En annan legendarisk studio i Stockholm öppnades 1987 av ABBA-medlemmarna Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Stikkan Andersson från skivbolaget Polar Music. Biografen Riverside på Kungsholmen, Stockholm, var den ursprungliga platsen för studion. Lennart Ostlund, tekniker och producent, tog över driften 1983 till 2004. Studion stängdes då och såldes av. Idag finns en Polar Studios studio i Stockholm på Hornsgatan. Den delar ingenting med originalet. Du kan läsa en DN-artikel här om nedläggningen. Alla ABBAs hits spelades in i Polar-studion. Men det har också gjorts inspelningar med andra band som Led Zeppelin och Rolling Stones, Beastie Boys och Rammstein. Du kan fortsätta och fortsätta.

Redmount Studios

Studiokollektivet i Stockholm drivs av Joakim Jarl, Magnus Lindberg och Niklas Berglöf. De äger även podden Musikprodd. Du kan hitta mycket internationell och svensk musik skriven, producerad, inspelad, mixad/mastrad med mera. Vi kan upptäcka Thomas Stenström och Sigala, Norlie & KKV (Cult of Luna), Erik Lundin, Peter Bjorn & John, och många andra projekt.

Studio Västerås

Inspelningsrummen har en takhöjd på 7m. Fyra ljudtekniker har olika bakgrund inom musikbranschen.