GUIDE: SPELA IN SÅNG ELLER RAP HEMMA FÖR NYbörjare + UTRUSTNINGEN

Är du så ambitiös att telefonens inspelningsapp inte längre kan fånga din röst? Det är dags för dig att veta hur du spelar in din sång som ett proffs! Du behöver inte bygga en studio i ditt hem för 15 000 kronor. Du kan spela in sång hemma för en låg kostnad och ändå få professionella resultat.
Du behöver rätt kompetens för att spela in fantastiska inspelningar. Många saker kan gå fel, och du kommer att höra dem direkt. Musiker och inte musiker kommer att märka när något måste fixas med sånginspelningar. Minsta fel kan få dig att se ut som en komplett amatör. Följ mig så lär du dig hur du spelar in sång på rätt sätt!

Observera: Den här artikeln har förenklats för att göra det lättare att förstå för nybörjare att börja spela in sång. Vi har ytterligare artiklar för avancerade producenter!

Utrustning för att spela in sång

Bra utrustning är avgörande för bra inspelningar. Jag kommer att lyfta fram den mest avgörande utrustningen för att ta dina inspelningar till nästa steg. Denna guide syftar till att balansera kostnaderna och säkerställa att du får bästa möjliga inspelningar. Denna guide kommer endast att innehålla den bästa och billigaste utrustningen på marknaden.

Rätt mikrofon

Att välja rätt mikrofon är en utmaning om du är ny på inspelningsutrustning. Det finns många märken och modeller att välja på, det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för dig. Låt oss ta reda på!

Den här typen av mikrofon är bekant för dig (bilden nedan). Denna mikrofon är känd som en dynamisk mikrofon. Det används oftast vid konserter, uppträdanden och evenemang. Den används också flitigt för TV, radio och poddsändningar.

Den dynamiska mikrofonen kunde vara känsligare och filtrera ofta bort fina detaljer från en sångares röst. Sång kan bli tråkig och enformig när den ska låta livlig och spännande i verkligheten.

Kondensatormikrofonen är en känslig mikrofon som ger en fylligare ljudbild. Kondensatormikrofoner fångar upp allt ljud och återger det sedan naturligt och nyanserat. Denna mikrofon används ofta för att spela in sång i alla studiomiljöer, professionella eller hem.

Rode NT1A-A är vår rekommendation för nybörjare som spelar in sång. Denna mikrofon är en kondensatormikrofon av professionell kvalitet, som är prisvärd och enkel att använda. Den är robust, lätt och lätt att använda. Det kompletta paketet innehåller alla nödvändiga tillbehör (stativ etc.). Så du kan börja direkt!

Ljudkortet (som styr mikrofonen)

Även om ljudkort kan anslutas till högtalare och hörlurar, har datorer ingen ingång för att spela in mikrofoner. Ett externt ljudkort (även känt som ett ljudgränssnitt) är nödvändigt för att driva sådana mikrofoner och göra fantastiska inspelningar. Det är inte så svårt som det låter.

Kontakterna och USB-anslutningarna möjliggör enkel anslutning till det externa ljudkortet. Ljudkortet har även en strömförsörjning (fantomelektricitet) för att driva mikrofonen. Du kommer också att ansluta dina hörlurar till den via det externa ljudkortet. Snart visar vi dig hur!

Focusrite Scarlett 2i2 är det bästa ljudkortet, och det är också det billigaste. Denna välkända, robusta och snygga modell är älskad av många. Scarlett 2i är det mest användarvänliga ljudkortet för nybörjare.

Hörlurarna (med rätt kontakt)

Du har förmodligen ett par eller flera hörlurar, oavsett hur lite du vet om musikproduktion och låtinspelning. Studiohörlurar kan skilja sig från vanliga, men du kan köpa dem om du gillar att spela in sång. Dessa hörlurar måste användas för att spela in sång.

Det skulle hjälpa om du höll dem tätt stängda. Mikrofonen tar upp alla ljud som “läcker igenom” under inspelning. Vanliga in-ear-hörlurar bör dras åt om du använder dem till din telefon.
För att få plats i ljudkortet måste de ha en tip-ring och sleeves (TRS)-kontakt. Denna kontakt är tjockare (6,3 mm) än den som du ansluter till din telefon eller dator (3,5 mm). En tillgänglig adapter konverterar din 3,5 mm-kontakt till 6,3 mm.
Du kan använda hörlurar för att spela in sång så länge de har en 3,5 mm-kontakt och inte läcker ljud. Beyerdynamic DT770 Pro är ett utmärkt alternativ för att spela in sång i ett professionellt studioheadset.

Du kan få hjälp med att välja de bästa studiohörlurarna genom att läsa artikeln “Köpguide: Bästa studiohörlurarna att spela in och mixa 2022.”

Musikprogrammet där du spelar in

Musikprogram kan vara komplexa och erbjuda många fler funktioner än du behöver. Vi börjar med Audacity, det enklaste alternativet för att spela in sång och lägga till bakgrundsmusik.

Audacity kan användas på vilken dator som helst med en lågpresterande CPU. Audacity skiljer sig inte från alla andra musikprogram, och det är enkelt att börja spela in.

Så här laddar du ner Audacity Windows.

Du kan också titta på vår guide för de bästa musikprogrammen om du gillar att göra något mer komplext.

Ljudabsorbenter (valfritt men rekommenderas)

Akustiska egenskaper är vanliga egenskaper i stora rum. Kortfattat betyder detta att ljudeffekter, som t.ex. Reverb, är den nivå på vilken ett ljud, som sång, har en viss resonans. En kyrka har många reverb. Ljudet har gott om plats att sprida eftersom en kyrka är betydelsefull.

Detta är ett problem när du spelar in sång. Det gör det utmanande att arbeta med inspelningen och kan få det att låta oprofessionellt. Det skulle hjälpa om du hade fullständig kontroll över sångegenskaperna för att uppnå en låt av hög kvalitet. Detta kan vara utmanande om inspelningen har ett reverb.

Det här är vad du kan göra:

När du står på platsen föreställer du dig att spela in, rappa eller sjunga precis som du föreställt dig utan mikrofon. Ljudet du hör är en indikation på hur din inspelning kommer att låta. Är det så här du vill att det ska sägas? Nej?

Ljudabsorbenter är väggplattor tillverkade av ett mjukt skumgummimaterial. De fångar och absorberar ljudvågor. Detta resulterar i ett dämpat och professionellt ljud för dina inspelningar.

Thomann är den bästa och billigaste ljudabsorbenten jag någonsin använt.

Låt oss komma igång med vår “tutorial” om att spela in sång.

Så här spelar du in sång hemma.

1. Installera mikrofonen

Fäst mikrofonen på stativet genom att skruva ihop den. Du kan placera mikrofonen i ett stort, väl upplyst rum för att undvika eko. Detta är särskilt viktigt om ljudabsorbenter inte används. De bättre inspelningarna kommer att göras i en lugn miljö.

Undvik att placera mikrofonen i hörn. Det förstärker din rösts bas och är ingen bra idé. Det är bättre att placera den cirka en meter från väggen. Placera den så att din röst är mot väggen när du spelar in.

2. Anslut mikrofonen

Mikrofonkabeln (XLR) ansluts till mikrofonens botten och ena änden till ljudkortets “Input 1” eller “Input 2”.

3. Anslut ljudkortet och ställ in det

Anslut USB-kabeln från ljudkortet till datorn. Slå sedan på fantomelektriciteten. Fantomkällan är strömkällan för mikrofonen. Det är därför viktigt att mikrofonen fungerar hela tiden. Denna knapp sitter vanligtvis på ljudkortet och har texten “48V” eller indikatorlampa.

Välj “Mic” om ditt ljudkort har en signalinställning (Mic/Line/Inst). Om du inte ser “Mic” kommer ljudkortet sannolikt att ha en lämplig signalnivåinställning (Mic/Line/Inst). Då behöver du inte oroa dig för det.

Det är lika enkelt som att höja ingångsförstärkningen på ingången du anslutit mikrofonen till. Mikrofonen bör nu börja ta upp ljud.

4. Anslut hörlurar

Nästan alla externa ljudkort har en TRS-utgång för att ansluta hörlurar. Anslut TRS-adaptern (6,3 mm) om dina hörlurar har ett stift som är 3,5 mm. Du kan sedan koppla in den och höja volymen.

5. Konfigurera musikprogrammet

Detta steg förutsätter att du använder Audacity, som rekommenderas för nybörjare. Du kan behöva använda ett annat musikprogram för att följa samma principer, men du kan behöva hänvisa till en annan guide.

Öppna Audacity. Först måste vi ställa in vår ljudenhet. I det här fallet är det Focusrite Scarlett 2i2 externa ljudkort.

Klicka på Redigera > Inställningar eller CTRL+P. Välj det externa ljudkortet från den här vyn. Detta talar om för musikprogrammet att ljudkortet tar emot ljudsignaler och skickar dem till hörlurarna.

Vi vill också spela in mono (en kanal), eftersom det är vad mikrofonen gör. Ett öra hör bara din inspelning om du inte väljer mono.

6. Justera inspelningsnivån

Vi måste se till att mikrofonen spelar in på rätt nivå. Sången kan låta för mjuk och komprimerad om mikrofonen inte är inställd på lämplig nivå. Om det behövs är det bättre att justera volymen efteråt.

Du kan spela in ett klipp genom att trycka på R och sedan titta på nivån. Din rösts topp bör vara högst 18 dB. Om den överstiger -18 dB bör du minska din ingångsförstärkning.

7. Skjuta!

När du har följt stegen bör du kunna köra! För att spela in bakgrundsmusik, dra filen till programmet. Ett nytt spår kommer att skapas.

För att spela in, tryck på R och mellanslagstangenten för att stoppa. Du kan också använda knapparna uppe till höger.