Musik: Vem vill leva utan det?

Musik har alltid varit en stor del av mitt liv, för från tidig ålder minns jag att klassisk musik spelade hela tiden i vårt hem. Pappa hade många 78-åringar och en elektriker som ofta krävde nålbyten. Jag såg faktiskt när han utbytte dem religiöst var åttonde pjäs – inte något han skulle låta någon annan göra! !

Som barn brukade vi sjunga broschyrer – speciellt vid jul! ! Jag är tacksam för att våra föräldrar gav oss synlighet för musik – även om pappa var lite ensidig, när mina bror Kenneth i slutet av 50-talet köpte en ny inspelad rock-and-roll sångare som heter Buddy Holly, tror jag pappa trodde att det är inte rätt musik och skivan kunde inte på något sätt vara på samma nivå som hans Beethoven- eller Mozartinspelningar! !

Beethoven eller Mozart

Han brukade ständigt prata med Kenneth om att spela dem på sitt radiogram. Och när det gäller Beatles och Rolling Stones, ville jag spela några år senare – ingen kommentar !!

Vår Win-moster lärde båda mina bröder att spela klassisk musik på piano. För mig själv; var 1962 och jag var alldeles för intresserad av farbror Franks helt nya MGB roadster-fokus – försök som min mamma gjorde för att uppmuntra mig! !

Min äldste bror Robert visade sig vara en mycket skicklig musiker – som spelade det franska hornet professionellt i många år. Kenneth, min andra bror, under senare år, köpte all sin öl åt honom i NAFFI-baren, skällande på låtar medan vi hade en session – kom ihåg att han alltid hade ett dåligt huvud nästa dag!

När jag lämnade hemmet och gick med i de brittiska väpnade styrkorna, måste jag säga att mina vänner inte var särskilt nöjda med Griegs spel i barackrummet. Samma problem som min pappa – annorlunda musik. Jag var tvungen att lyssna på honom med hörlurar. Men när ‘The Who’ kom in – nu var det en annan sak – brukade vi ha problem med att tjänstemannen spelade för högt musik! !

I alla fall har jag under åren utvecklat en passion för alla typer av musik och vinyylilevykokoelmani har nu vuxit till att inkludera Amadeus Mozart till Led Zeppelin. Men om jag var tvungen att välja bara ett musikstycke för att ta det till en öde ö, borde det vara:

Mozarts konsert för klarinett och orkester nr 1 i moll op 73

Min favoritinspelning av den här fantastiska låten: (bara en av flera!)

Deutshe Grammophon 136550 SLPEM (stereo – 1968) Karl Leister, klarinett, Berlin Philharmonic Orchestra, dirigerad av Rafael Kubelik.

Jag köpte denna inspelning i Tyskland 1970 – sedan dess har jag fått andra fina inspelningar av konserten, men jag tror att Karl Leisters tolkning av Adagio (i synnerhet) perfekt beskriver syftet med Mozarts skrivning av den djupaste uttrycksfulla soloinstrumentbranschen.

Jag är alltid berörd av det.