Människor har skapat musik i tusentals år, som går tillbaka till förhistorisk tid. Arkeologer har till och med upptäckt spår av en neandertalgjord “flöjt”. Neurovetenskapsmän och psykologer har hittat ytterligare bevis som kopplar musik till mänsklig evolution de senaste åren. Människor verkar kopplade till musik, baserat på hur våra sinnen och kroppar reagerar på den.

Uppskattning av musik börjar vid födseln. Enligt forskning har vaggvisor visat sig sänka hjärtfrekvensen och producera djupare sömn hos spädbarn; Nyfödda har också visat förmågan att upptäcka grundläggande aspekter av musik, såsom tonhöjd och rytm, med samma noggrannhet som artister. Hjärnskanningar av två och tre dagar gamla nyfödda visade att de förstod ett trummönster och blev förvånade när trummisen missade ett slag i nyare forskning.

Låtar hjälper oss att lära oss viktiga fakta som ungdomar, till exempel bokstäverna i alfabetet och namnen på de 50 staterna – en inlärningsmekanism som fortsätter att tjäna oss långt in i vuxen ålder, vilket tyder på för neuroforskare att musik spelar en nyckelroll i att hjälpa hjärnan att utveckla nya kopplingar .

Som vi alla vet har musik en stor inverkan på våra känslor – ett faktum som nyligen har dokumenterats på neurologisk nivå. Robert Zatorre från Montreal Neurological Institute upptäckte att när människor lyssnar på musik som de påstår att de uppskattar, ökar deras hjärnaktivitet i belönings- och motivationsområden. Dissonant musik, å andra sidan, aktiverar hjärnområden associerade med obehagliga känslotillstånd, enligt en annan studie.

Oliver Sacks, neurolog och bästsäljande författare erbjuder fascinerande berättelser om hur musik har läkt människor med neurologiska problem i sin nya bok Musicophilia. Musik har till exempel visat sig föra ord till munnen på strokepatienter som annars inte kan tala; att befria människor med Parkinsons sjukdom, inspirera relativt orörliga människor att röra sig; och att förbättra humöret, beteendet och kognitiva funktionen hos personer med Alzheimers sjukdom och schizofreni, skriver han. Även för dem med avancerad demens kan höra gamla, välbekanta låtar återuppväcka länge bortglömda minnen, särskilt motoriska minnen förknippade med vissa danser.

Människor är inte de enda varelserna vars hjärnor verkar kopplade till musik. Enligt en omfattande neurovetenskaplig studie utvecklar fåglar fler nya hjärnceller, en process som kallas “neurogenes”, under de månader då de lär sig de senaste sångerna. Forskare har till och med upptäckt gener kopplade till att lära sig sånger och skapa språk hos fåglar och däggdjur.

Så olika djur som människoapor, valar och sälar har upptäckts skapa musik, vare sig genom att trumma eller sjunga. När en forskare försökte lära koi (guldfisk-kusiner) att korrelera viss musik med ett matincitament, visade resultaten att fisken kunde se skillnaden mellan klassisk och bluesmusik! Musik har potential att bli ett världsomspännande språk.

Dessa data, sammantagna, avslöjar att musik har gamla evolutionära rötter och spelar en grundläggande roll i mänsklig utveckling. Musik kan visa mänskliga känslor, minne och lärande, och du kan också dansa till det.